Je bent nooit te oud om een ander doel te stellen of om een nieuwe droom te dromen’( C.S. Lewis)

Terugkijkend op de loopbaancoaching 2019 moet ik denken aan bovenstaande uitspraak van Lewis. Ik proef een paradox: Een grote behoefte Èn gelijktijdig een grote terughoudendheid te handelen naar deze uitspraak van Lewis. We ‘hebben’ zoveel. En we verlangen vaak naar eenvoud. Dit was vaak een cruciaal thema in de gesprekken in 2019.

Ik verwacht aan de vooravond van dit nieuwe decennium mooie ontwikkelingen die ons veel kunnen brengen in verdieping van ons leven. We zijn vaak matige rentmeesters voor onze planeet. Maar ik proef nieuw elan: Minder ‘hebben’en meer ‘zijn’. Jongeren gaan ons vaak positief voor in SAMEN delen in plaats van wat IK heb.

Veel millennials hebben afscheid genomen van de maakbaarheidsmythe van ‘onze’ generatie met termen van uitblinken, excelleren, concurreren. Veel jongeren leren ons dat het gaat om WE i.p.v. IK. Een jonge vrouw, volop in carrière bij PWC, vroeg afgelopen week een vierdaagse werkweek aan omdat ze vrijwilligerswerk gaat oppakken als ‘schuldhulp maatje’. Wat hebben de 20/30-’tigers ons te leren? Ze leren ons om scherpere keuzes te maken vanuit waarden. Ik kijk uit naar 2020 om dit D.V. nog meer te delen.

Gelukkig nieuwjaar alvast!