Ga er allereerst maar vanuit dat leven soms ingewikkeld ís.

Oef, dat is een ontnuchterende koude douche. ‘Mooier kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ Dat is de andere kant.  2: Stap uit ‘onze leukigheidsmaatschappij ‘ : die heb ik van Dirk de Wachter. Verlaat de schone schijn.

De ACT benadering (acceptance and commitment therapy ) geeft ons overigens wel heel waardevol inzichten en instrumenten om motiverend het leven tegemoet te treden. En daar word je leven wel degelijk rijker van.

Ik noem enkele:

Maak echt contact met het huidige moment. Kijk naar een vogel, houd bewust je kopje warme thee vast. Hoe vaak zitten jouw gedachten en oordeel bij wat er vroeger anders had gemoeten / wat fout was of ging?  Of waar het in de toekomst vast fout moet gaan? Vaak zijn het niet feiten die verontrusten maar beelden/concepten die we vormen.

Tweede: Kies voor acceptatie bij veel zaken die zich aandienen en nu eenmaal zo zijn… Loop er niet voor weg maar ga er doorheen. Letterlijk of figuurlijk: Valt er regen kies niet voor vermijding maar ga er op uit met je regenjas. Bedoel ik dan slachtoffergedrag? Verre van! Kies juist voor wat je wel wilt beïnvloeden en handel daar naar. Bij het januariweer van nu zou je kunnen kiezen voor een tropisch eiland. Als het kan, en je wordt er blij van?  Prima doen! Doe je dat niet, maak er dan wat moois van hier. ‘Elk weer is Bever weer… zoals de reclamespot meldt.

Ontdek jouw belangrijkste 5 waarden en handel/leef daarnaar en check dat wekelijks. Ik noem er een paar maar wellicht gelden voor jou andere: Innerlijke harmonie, wijsheid, zelfrespect, liefde, vrijheid, behulpzaamheid, iets nieuws maken. Is de wijze waarop jij de afgelopen maand hebt geleefd vol geweest van jouw kernwaarden. Ja,ja, ik weet het; lastig in de waan van de dag. En wees aardig voor jezelf, lang niet alles hoeft te lukken. Oké, maar zet een eerste concrete stap. Wie ga je morgen bellen, waar stop je deze week mee? En met wie deel je dat (dat laatste kan nog wel eens het belangrijkste zijn!)

Derde: Kies voor een werkbare actie: ACT noemt het heel mooi een “toegewijde actie’. Committeer je aan dat handelen waarmee je bovenstaande waarden nastreeft. Daar word je blij van, dat geeft energie en vitaliteit. Wil je meer behulpzaam zijn? Kies wat bij jou past!  Niet iedereen hoeft heilsoldaat te worden: Veeg de stoep voor je buurvrouw, geef een kop koffie aan een zwerver,

Tot slot een ezelsbrug bij

ACT: Accept: Aanvaard het leven met alle gedachten en gevoelens en wees aanwezig in het moment.

Choose: Kies waarden die voorzien in jouw behoefte om van betekenis te zijn

Take action: Onderneem met toewijding de actie die voortkomt uit je waarden.

Deel het met je partner, vriend, of zoek een professionele coach. Het leven is maar kort…..